Selecteer een pagina

De Langste tunnels van Europa

Gotthard-Basistunnel

57,10 kilometer

Gotthard-basistunnel

De Gotthard-basistunnel in Zwitserland is niet alleen de langste tunnel van Europa, maar ook van de hele wereld. Met een lengte van meer dan 57 kilometer doorkruist deze tunnel de Alpen en biedt het een snelle treinverbinding tussen het noorden en het zuiden van Zwitserland. De tunnel heeft een diepgaande impact op zowel transport als milieubehoud, omdat het vrachtvervoer van de weg naar het spoor verplaatst.

Kanaaltunnel

50,45kilometer

De Kanaaltunnel, ook bekend als de Eurotunnel, verbindt het Verenigd Koninkrijk met Frankrijk en is een ware prestatie van ingenieurskunst. Met een lengte van meer dan 50 kilometer, waarvan ongeveer 37 kilometer onder het Kanaal zelf ligt, is het de langste tunnel in Europa en een van de drukste ter wereld. De tunnel vergemakkelijkt het vracht- en passagiersvervoer tussen het VK en het vasteland en heeft een enorme economische impact.

Mont Blanc-tunnel

11,6 Kilometer

De Mont Blanc-tunnel is een belangrijke verbinding tussen Frankrijk en Italië, en het strekt zich uit onder de Mont Blanc-massief in de Alpen. Met een lengte van ongeveer 11,6 kilometer is het een van de langste autotunnels in Europa. De tunnel werd geopend in 1965 en biedt een vitale doorgang voor reizigers en vrachtvervoer tussen de twee landen. De Mont Blanc-tunnel heeft de transporttijd tussen Frankrijk en Italië aanzienlijk verkort en heeft een cruciale rol gespeeld in het vergemakkelijken van handel en toerisme in de regio. Ondanks zijn lengte en technische complexiteit, heeft de tunnel een essentiële rol gespeeld in het verbinden van twee landen door de majestueuze Alpen.

De Maastunnel

1,57 kilometer

In vergelijking met deze indrukwekkende giganten, neemt de Maastunnel in Rotterdam een bescheidener maar niet minder belangrijke plaats in. Met een lengte van 1,572 kilometer is het misschien niet de langste tunnel van Europa, maar het heeft een speciale plaats in het hart van Rotterdammers. Geopend in 1942, is het een van de oudste tunnels van Nederland en een van de drukste onderwatertunnels in Europa. De Maastunnel heeft zich bewezen als een cruciale schakel in het verkeersnetwerk van Rotterdam, en terwijl het misschien niet dezelfde lengte heeft als de eerder genoemde tunnels, heeft het een onuitwisbare impact op de stad en haar inwoners.

Tunnel buiten Europa: Seikan-Tunnel

De Seikan-tunnel in Japan is de langste spoorwegtunnel ter wereld. Deze tunnel verbindt de eilanden Honshu en Hokkaido en strekt zich uit over bijna 54 kilometer onder de zeebodem van de Japanse Zee. De tunnel is een technisch meesterwerk en overbrugt de uitdagingen van onderzeese geologie en constante aardbevingsactiviteit.